Jadłospis
Dzień | I ŚNIADANIE (godz.8.30) | II ŚNIADANIE (godz.11.30) | OBIAD (godz.14.00) |
---|---|---|---|
Poniedziałek13.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb razowy wieloziarnisty z masłem, serkiem śniadaniowym Mój Ulubiony, ogórek, herbata owocowa, gruszka. *Produkty mleczne, gluten, sezam.
|
Bułka pszenna z masłem, pastą z zielonego groszku i jajka, rzodkiewka, herbata z cytryną. *Produkty mleczne, gluten, jaja. |
Zupa ziemniaczana z pulpecikami gotowanymi (drobiowymi), makaron penne z sosem pieczarkowym, brokuł gotowany na parze, kompot. *Seler, gluten, produkty mleczne, jaja.
|
Wtorek14.01.2025 |
Bułka pabianka razowa z masłem, plastrem sera twarogowego, ogórek kiszony, herbata owocowa, banan. *Produkty mleczne, gluten. |
Chleb pszenny z masłem, wędliną wieprzową (szynka z liściem), pomidorki koktajlowe, kakao. *Produkty mleczne, gluten. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza jęczmienna na sypko, surówka z kapusty, kompot owocowy. *Seler, gluten, produkty mleczne.
|
Środa15.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, angielka pszenna z masłem, serkiem homogenizowanym truskawkowym, herbata ziołowa z cytryną, mandarynka. *Produkty mleczne, gluten. |
Jajecznica, chleb żytni z sezamem z masłem, rzodkiewka, herbata z cytryną. *Produkty mleczne, gluten, jaja, sezam. |
Rosół z makaronem, pałeczki z kurczaka pieczone, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym i śmietaną, kompot. *Seler, gluten, produkty mleczne.
|
Czwartek16.01.2025 |
Chleb razowy z masłem, wędliną (schab biały), papryka czerwona, skyr owocowy do picia, melon. *Produkty mleczne, gluten. |
Bułka ciabatta pszenna z masłem, pastą z tuńczyka i jajka, ogórek kiszony, herbata z cytryną i imbirem. *Produkty mleczne, gluten, jaja, ryba. |
Zupa jarzynowa z parówkami, makaron z białym serem i cynamonem, surówka z marchewki tartej i ananasa, kompot owocowy. *Seler, gluten, produkty mleczne.
|
Piątek17.01.2025 |
Zupa mleczna z kaszą manną, chleb żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem, herbata ziołowa, jabłko. *Produkty mleczne, gluten. |
Bułka poznańska pszenna z masłem, pastą z fasoli z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, herbata z cytryną. *Produkty mleczne, gluten. |
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym, kotlet ryby (miruna) smażony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot. *Seler, gluten, produkty mleczne, jaja, ryba. |
*Alergeny pokarmowe
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, lubczyk, kurkuma, rozmaryn, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, kminek, kardamon, kolendra, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka, cynamon, goździki, cukier, sól.
Cały czas jest dostęp do wody do picia.
Wywary do zup są przygotowywane na bazie mięsa ( kurczak, wołowina, indyk), warzyw.
Zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie.